Project Sicily

Momenteel zijn we hard bezig om alles te bewerk stellen om deze unieke kans te kunnen bieden aan jongeren die niet uit hun problematische omgeving kunnen komen. Het is een bekend probleem dat veel van de problemen ontstaan buiten het zicht van ouders/verzorgers, leerkrachten, enzovoort. Voor families en organisaties is dit een groot obstakel in het behandelplan van de jongeren. Uit eigen ervaring erken ik ook dat het gedrag verandert in aanwezigheid van verschillende organisaties of individuen. Je kunt nog zo hard je best doen om de jongeren te begeleiden naar de normen en waarden van de maatschappij, maar dit heeft niet altijd een positief effect op de gedachtegang van de jongeren.

Wij willen met klem benadrukken dat Project Sicily geen re-integratietraject wordt! Er zijn afschuwelijke gebeurtenissen ontdekt tijdens dit soort projecten. Documentaires laten zien hoe jongeren worden mishandeld en met "heropvoeding" bestempeld als goedkeuring voor deze daden. Ik ben zelf naar een "re-integratietraject" gestuurd in Frankrijk. En al op mijn 13e moest ik dagenlang zwaar werk verrichten zonder enige vorm van erkenning of beloning. Ook werd contact met familie en vrienden geblokkeerd en werden er mentaal en fysiek brekende consequenties verzonnen om iedereen in toom te houden.


 

Project Sicily onderscheidt zich van deze horrorprojecten. Niemand zal verplicht worden om hierheen te komen; ook zullen ze altijd vrij zijn om terug te gaan wanneer ze dit willen. Er zullen contactmogelijkheden zijn met familie en vrienden. De jongeren die kiezen zich inzetten tijdens dit project zullen altijd contact kunnen opnemen met ouders of verzorgers. (Het meenemen van een mobiele telefoon is hierom ook toegestaan). Ook worden ze beloond bij het behalen van prestaties, en hebben ze naast het prachtige uitzicht van Siciliƫ ook toekomstpunten om naar uit te kijken en hier naartoe te werken als een team, om uiteindelijk te genieten als vrienden. Samen met familie.

Het grote verschil in dit behandeltraject zit hem in de structuur van de aanpak. Het is niet ons doel jongeren weg te trekken uit hun omgeving, om ze vervolgens "klaargestoomd" weer terug te sturen naar hun oude omgeving.

In het grote plaatje van dit project hanteren we 8 fases per jaar, verdeeld over 2 fases per kwartaal. In een kwartaal is er een fase waar de jongeren voor 1 maand deelnemen aan Project Sicily, gevolgd door een fase van 2 maanden in de thuisomgeving waarbij ze intensieve ambulante begeleiding krijgen van een toegewezen professional (direct contactpersoon). Ook worden er gespecialiseerde rapporten opgesteld in alle fases van het project voor optimale analyse, waarborgen we veiligheid en constante optimalisatie van de behandeling. We kiezen ervoor om ook zo open mogelijk te zijn richting de jongeren; deze informatie zal in Bijna alle gevallen beschikbaar zijn voor directe familieleden en betrokkenen